<>Facebook logoIkon-TelefonSlice 1HF Logorip_downSlice 1Slice 1

Gå med din læge

Raske skridt, fællesskab og samtaler om livet med hjertesygdom fylder stierne i Fælledparken, når yngre læger og frivillige inviterer til gåtur. Her kan hjertepatienter uformelt og i trygge rammer stille spørgsmål om deres hjertesygdom

Skrevet fredag d. 24. maj 2019

AF LOTTE BUCKA • FOTO KRISTIAN BRASEN

Se også artiklen i Hjerteliv.
Nederst i denne udgave af artiklen er tilføjet en billedtekst fra Jesper Christiansen samt et billedgalleri

Klokken nærmer sig 10 lørdag formiddag på Trianglen i København. Under monumentet for Genforeningen småsludrer og hygger en gruppe mennesker inden gåturen rundt i Fælledparken. Så dukker Stine Søndersted Clausen op. Hun er en af de yngre læger, der hver anden lørdag formiddag går i spidsen for motionsturen ”Gå med din læge” fem kilometer rundt ad stierne i Fælledparken på Østerbro i København.

Berit Hubeck, Tage Pauli Olsen, Lis Nielsen og Michael Schlichter har sammen med 20 andre fremmødte snøret de gode gå-sko og er klar til turen. Men først skal der varmes op. Stine Søndersted Clausen fører an med små øvelser, der varmer knæ, hofter og ben op. Opvarmningen slutter med en balance-øvelse.

– Prøv at løfte det ene ben og hold balancen. Støt dig gerne til din sidemand. Løft først det ene ben og så det andet i eget tempo. Fem gange med hvert ben, siger Stine Søndersted Clausen.

Så går det ud på stierne i rask tempo. Flokken går i små grupper og snakker eller alene og nyder det milde forårsvejr, solen og føddernes rytmiske skridt i gruset. Michael Schlichter har taget familien med – en søn, datter, svigersøn og børnebørn. Hans deltagelse i gåturene startede i 2017, hvor han blev ramt af en truende blodprop i hjertet. På hospitalet så Michael Schlichter en medpatient få flere hjertestop.

Ud af sofaen
– Oplevelsen gjorde noget ved mig. Jeg gravede mig ned, jeg kunne ikke noget – i fem måneder burede jeg mig inde. Så hørte jeg om Hjerteforeningens rådgivning og talte der med en psykolog. Det gav mig et solidt skub. Mange af de tanker, jeg havde døjet med, faldt på plads, og jeg fik værktøjer til at håndtere angsten for at blive syg igen, siger Michael Schlichter.

Samtalen blev også et vigtigt skridt til at komme ud af huset, ud sammen med andre.

– Jeg tænkte, at nu var det slut med at sidde i sofaen. Jeg søgte, og på nettet fandt jeg Gå med din læge-turene. De tiltalte mig, fordi jeg kunne tale med en læge, få svar på spørgsmål og tanker, og med en læge ved hånden føler jeg mig tryg ved at motionere, selvom mit hjerte er sygt.

På den første tur talte Michael Schlichter med en af lægerne under hele turen.

– Den samtale gav mig det, jeg lige havde brug for. Jeg genfortalte forløbet, og lægen havde tid til at lytte. Hun kunne give mig tryghed, ro og vigtig viden.

Han fortsatte med at gå hver anden lørdag, ikke kun for motionens skyld.

– Der er også den sociale del – på gåturene møder jeg nye mennesker, og nogle af dem har haft de samme problemer som mig. At møde dem og tale sammen giver afklaring, siger Michael Schlichter.

”Det giver nogle andre samtaler end ved en konsultation i almen praksis og på hospitalerne, hvor vi er adskilt af kittel og lægebord”
Stine Søndersted Clausen

En aktiv, frivillig indsats
Stine Søndersted Clausen holder tempoet og småsnakker med de gående, ligesom hun har gjort det så mange gange før i løbet af de seneste fem år. Turene går hun på skift med flere læger, deriblandt Anna Maria Dehn og Sanaz Amin. De tre læger udgør halvdelen af Hjerteforeningen City/Østerbro. Tre hjertepatienter udgør den anden.

– Jeg bliver glad af at være med. Det er hyggeligt, og så får jeg også meget inspiration fra samtalerne på turene, som jeg kan anvende i min hverdag som læge. Jeg får et andet indblik i, hvad patienter tænker og føler, for på turene er der bedre tid til at tale. Det giver nogle andre samtaler end ved en konsultation i almen praksis og på hospitalerne, hvor vi er adskilt af kittel og lægebord, siger Stine Søndersted Clausen.

For den 34-årige læge startede hendes engagement i Gå med din læge med, at hun havde lyst til at gøre an aktiv, frivillig indsats. Og da hun kan lide at gå, var aktiviteten en perfekt kombination for hende. Efter et par år kom Anna Maria Dehn med. Der manglede en vikar til at stå for en gåtur. Anna Maria Dehn blev spurgt, hun gik med, blev hængende, og siden har hun været en fast del af turene.

– Ude under åben himmel og mens vi går, kommer hjertesyge og pårørende ind på andre emner end i konsultationerne. Jeg har fx fået et helt andet billede af blandt andet de psykiske aspekter af at være hjertesyg, siger Anna Maria Dehn og fortsætter:

– I samtalerne bliver jeg også øvet i at formidle lægefaglig viden i patientsprog. Vi trænes på lægestudiet i lægesprog. Når vi efter eksamen kommer ud som uddannede læger, skal vi øve os i et andet sprog, og det hjælper min rolle på gåturene mig med.

Flere af deltagerne fremhæver trygheden i at have en læge med, når pulsen kommer op, og hjertet banker hurtigere.

– Det er et forum, hvor de kan motionere og samtidig føle sig trygge. Vi er læger, vi ved, hvordan vi skal give livreddende førstehjælp, og vi kender proceduren, hvis der skal ringes 1-1-2. Flere af deltagerne fortæller, at det giver stor sikkerhed. Og så er vores vigtigste rolle at lytte og henvise videre, fx til egen læge, til hjertemotion, til Hjertelinjen mv., siger Stine Søndersted Clausen.

”Vi bliver læger, fordi vi gerne vil hjælpe og gøre en forskel. Jeg mærker, at jeg gør en forskel, og jeg mærker det tydeligere på gåturene end i klinikken”
Anna Maria Dehn

Engagementet
30-årige Anna Maria Dehn oplever, at læger gerne vil engagere sig i frivillige initiativer:

– Vi bliver læger, fordi vi gerne vil hjælpe og gøre en forskel. Ved Gå med din læge mærker vi glæden hos deltagerne. Det er givende. Jeg mærker, at jeg gør en forskel, og jeg mærker det tydeligere på gåturene end i klinikken, siger Anna Maria Dehn.

Motion og fællesskab
Nogle af deltagerne er ikke hjertesyge, og de taler slet ikke om hjertesygdom. De kommer for at holde formen vedlige og hjertet sundt samtidig med, at de hygger sig med andre gående. Nogle deltagere går med hver gang, for andre kan der gå måneder imellem. Alle er velkomne, og der er plads til alle, der vil være med.

Efter de fem kilometer er gruppen tilbage på Trianglen. Der er altid tid til et smil og en vittighed, før der lyder ”tak for i dag og på gensyn en anden lørdag”.

Billedtekster:
Stine Søndersted Clausen lægger på gåturen øre til tanker om hjertesygdom. Tage Pauli Olsen (forrest) er trofast deltager på turene hveranden lørdag.

Berit Hubeck og Lis Nielsen går både for at få motion og en hyggelig sludder. De har været med i mere end et år og deler udover glæden ved at bevæge sig og få pulsen op også hverdagens oplevelser, mens de går rundt på stierne. De siger begge, at det sociale nærvær øger deres velbefindende, og sammen med gruppen får de gået længere, end de ville gøre alene. Og de lørdage, hvor det kan være svært at komme af sted, er forventningen om at møde de andre med til at få Lis Nielsen og Berit Hubeck ud af døren.

Godt halvvejs på turen er der en kort pause. Erik Mandix er frivillig i Hjerteforeningen City/Østerbro, han er hjertepatient og har gået med på turene siden starten. I pausen fortæller han kort om de lokale aktiviteter i Hjerteforeningen og inviterer de fremmødte til den næste hjertecafé. For Erik Mandix er det vigtigt, at hjertepatienter kender til tilbuddet Gå med din læge, så han deltager i møder på rehabiliteringshold i det lokale sundhedscenter, hvor han fortæller om tilbuddet, han hænger plakater op i lokalområdet mv.

GÅ OG SNAK MED ANDRE
Hjerteforeningens frivillige tilbyder gåture og hjertecaféer over hele landet. I hjertecaféerne er der oplæg om at forebygge hjertesygdom, om at leve med en hjertesygdom og tid til at dele erfaringer. Find den nærmeste gåtur og hjertecafé på hjerteforeningen.dk/kalender

Jesper Christiansen (th bag Stine Søndersted Clausen): Jeg holder af, at der er nogle at gå med. Især i begyndelsen havde jeg brug for at tale med en læge, for jeg havde været indlagt længe med komplikationer. Det var rart at kunne få svar på på spørgsmål om sygdommen, medicin mv.