<>Facebook logoIkon-TelefonSlice 1HF Logorip_downSlice 1Slice 1

Mod et lettere liv

Det kan være svært at ændre vaner og vedligeholde dem. I Mariagerfjord har Hjerteforeningen inviteret en gruppe borgere til at deltage på et nyt vanebryderhold, der har som mål at skabe varig livsstilsændring

Skrevet fredag d. 16. november 2018

AF LOTTE BUCKA • ILLUSTRATION BENEDIKTE CÆCILIE H. HANSEN

Tag dig nu sammen, havde 57-årige Lissy Rusbjerg i længere tid tænkt. Sofaen havde trukket lidt for meget, og kosten kunne også trænge til et eftersyn i retning mod mere grønt og flere fibre.

– Jeg trængte til et kærligt spark til at få nogle bedre vaner ind i mit liv. I aviser læste jeg dødsannoncer om jævnaldrende, og det fik mig til at indse, at jeg måtte give min livsstil en solid hovedrengøring. Jeg vil jo gerne have så mange år sammen med mine børn som muligt, siger hun.

Jeg trængte til et kærligt spark til at få nogle bedre vaner ind i mit liv

Lissy Rusbjerg er en af deltagerne på vanebryderholdet, som Hjerteforeningen Mariagerfjord og LOF Mariagerfjord-Rebild står bag. Holdet har 19 deltagere, der alle har et ønske om at kigge deres vaner efter i sømmene. Idéen med holdet er at gøre deltagerne bevidste om, hvordan de hver især bryder gamle knap så sunde vaner og omsætter dem til nye sunde vaner, som holder ved mange år frem i tiden.

Gør nye vaner lettere at holde
Vanebryderholdet så dagens lys tidligere på året. Det var Dorthe Lykke Olesen fra Hjerteforeningen Mariagerfjord, der fik idéen om at støtte en gruppe let til moderat overvægtige danskere til et lettere liv – et liv, hvor risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdom og forhøjet blodtryk blev mindre i takt med, at et sundere liv flyttede ind hos deltagerne.

– Holdet tilbyder deltagerne redskaber til at skabe varige livsstilsændringer i deres liv. Det er et tilbud til mennesker, der gerne vil bryde med dårlige vaner og være mere aktive i hverdagen. Vigtigst af alt er, at deltagerne er med til at styre, hvordan deres livsstil skal justeres, siger Dorthe Lykke Olesen, bestyrelsesmedlem og ansvarlig for kursusaktiviteter i Hjerteforeningen Mariagerfjord.

Deltagerne har gennem kurset fået mere viden, så de kan sætte handling bag ord, blandt andet har de i løbet af kurset undersøgt, hvad der er den enkeltes motiv til at skabe forandring og hvordan den enkelte vil opnå sine private mål.

– Først og fremmest må den enkelte tage en bevidst beslutning om virkelig at ville opnå en forandring. Derefter handler det om at gentage den nye handling så mange gange, at det for deltagerne ender med at blive en ny vane, siger Dorthe Lykke Olesen.

Et skridt ad gangen
For Lissy Rusbjerg gælder devisen om ét skridt ad gangen.

– En kæmpe livsstilsændring er uoverskuelig, men når jeg fokuserer på delmål, har jeg større chance for at lykkes med at holde fast ved mine nye vaner, siger Lissy Rusbjerg.

Hun er blevet klar over, hvor gamle vaner spænder ben for et sundere liv og har fået fif til at ændre sine vaner, fx ved et måltid kun at spise én portion og også at gå en ekstra tur.

– For at holde fokus på den nye livsstil, hjælper det mig i hverdagen også at sætte tempoet ned. Normalt har jeg hele tiden gang i noget, skal lige gøre rent, skal lige vaske tøj, skal lige købe ind, og så er det sværere for mig at holde ved nye vaner. Jeg har lært at få mere ro på hverdagen, og det har givet mig bedre tid til fx at planlægge min madlavning og -indkøb.

Først og fremmest må den enkelte tage en bevidst beslutning om virkelig at ville opnå en forandring

Fremtiden
Vanebryderholdet har netop sat punktum for denne sæson, men deltagerne har taget flere aktive valg om at fortsætte den lettere og mere aktive linje i deres liv – sammen. Der er planlagt gågrupper med det mål at støtte hinanden i at holde fast i de nye vaner. Vanebryderholdet mødes desuden i starten af december med henblik på at inspirere hinanden til sundere vaner henover julen.

Hjerteforeningen Mariagerfjord fortsætter også indsatsen for at hjælpe borgere til et lettere, mere hjertesundt liv. I det nye år er der etableret et samarbejde med Mariagerfjord Kommune om to nye vanebryderhold, der er målrettet personer med moderat til svær overvægt.

Læs mere på mariagerfjord.hjerteforeningen.dk

GODE RÅD OM MAD OG MOTION
God mad forlænger livet og nedsætter risikoen for at udvikle eller forværre hjerte-kar-sygdom. Gå på opdagelse i Hjerteforeningens udvalg af hjertesunde retter og få inspiration til at holde dit hjerte sundt med forskellige slags motion, hjertet kan lide.
Læs mere på hjerteforeningen.dk/opskrifter og hjerteforeningen.dk/motion

Red.: På vanebryderholdet stammer meget af inspirationen til madlavningen fra Hjerteforeningens opskrifter. På de kommende forårshold vil materialet om træning i naturen blive flittigt anvendt.

INSPIRATION TIL DET HJERTESUNDE LIV
Hjerteforeningens lokalforeninger, motionsklubber og rådgivninger arrangerer et væld aktiviteter for dig, der ønsker inspiration til et sundere liv. Se oversigten over aktiviteter på hjerteforeningen.dk/kalender

Artiklen er bragt i Hjerteliv nr. 4, 2018. Læs hele bladet

Lissy Rusbjerg (t.h.) får pulsen op sammen med nogle af de andre deltagere på vanebryderholdet. (Privatfoto)