Om at fejle og fejre

12 maj 2023

Se lige denne video…


I sidste uge løftede den 120 meter høje rumraket ’Starship’ sig fra affyringsrampen i Texas og fløj afsted mod uendeligheden. Den nåede to minutter tættere på stjernerne førend den selvdestruerede pga. fejl i en række motorer.

Raketten har kostet henved 3 milliarder amerikanske dollars at få bygget af SpaceX som er ejet af verdens næst-rigeste mand Elon Musk.

Ca. 20 milliarder danske kroner for to minutter i luften… 167 millioner i sekundet!

Filosofien bag SpaceX er en tilgang med stor risikovillighed, hvilket har vist sig at være nøglen til deres succes. I stedet for at være fokuseret på at man ikke må begå fejl, så har SpaceX den tilgang, at det er et eksperiment, der kan have forskellige udfald. Så lærer de noget af det, og gør det bedre næste gang.

De har naturligvis testet de enkelte dele inden opsendelsen, men der er kun en måde, at teste om en raket og det samlede system virker, og det er ved en opsendelse.

Derfor forventes det også, at der kommer flere opsendelser i de kommende måneder og flere eksplosioner. Men lige pludselig så rammer de rigtigt, og så er stjernerne inden for rækkevidde.

Jeg kan godt li’, at menneskemængden i videoens baggrund bryder ud i begejstret applaus, da raketten er blevet tilintetgjort. Jeg havde forventet skuffelsens suk. Men folk fejrer tilsyneladende, at det bare lykkedes at få det kæmpe monstrum succesfuldt op fra rampen. Det fløj i mange sekunder. Og den automatiske selvdestruktionsmekanisme fungerede også. Det fejrer de.

Jeg vil gerne være bedre til at gøre alvor ud af mine ideer, og ikke være bange for at fejle. Men i stedet betragte fejl, som måden ideer bliver bedre på, eller måske den eneste måde at en idé kan blive virksom for mange.

Jeg vil også gerne være bedre til at begejstret klappe af folk, der tør satse, og fokusere på de ting der gik godt, og som virkede, og bruge det der ikke virkede som en god læring til næste gang.

Thomas Edison var igennem omkring 6.000 metaller, før han ramte noget, der virkede bare nogenlunde godt som tråd i en glødepære.

Så får du en lys idé, så test den af. Hvis den eksploderer, så tag ved lære, juster og prøv igen. Der er stående ovationer herfra for samtlige forsøg.

raket

Læs også...