Hjertemotion

Kære frivillige tovholdere og instruktører i Hjertemotion
Det er kun med jeres hjælp at det er muligt at etablere faglige og bæredygtige tilbud om motion og fællesskab i lokalområdet. Hjerteforeningen ønsker at understøtte jeres behov på bedst mulig vis!
På denne side kan du derfor finde al den viden om Hjertemotion du har brug for, i rollen som tovholder og instruktør på Hjertemotion.
Mere information om Hjertemotion kan findes på www.hjertemotion.dk og tøv ikke med at tage fat i den lokale frivilligkonsulent eller Hjertemotionsteamet på [email protected]
Hvad er Hjertemotion
Med Hjertemotion ønsker Hjerteforeningen at skabe et fællesskab for hjertepatienter med motion og fællesskab i centrum.
Hjertemotion er holdtræning der er tilrettelagt ud fra faglige retningslinjer og anbefalinger, og tager hensyn til de fysiske og mentale udfordringer, som hjerte-kar-patienter kan opleve i hverdagen og i forbindelse med motion. Hjertemotion er træning 1 time pr. uge, efterfulgt af 30 minutters socialt samvær.
Hjertemotion drives af frivillige i Hjerteforeningens lokalforeninger over hele landet.
Det er vores ambition at der skal være Hjertemotion i alle kommuner – lige nu har vi over 200 Hjertemotionshold i 81 kommuner.
Fundamentet for Hjertemotion består af 5 principper:
- Hjertemotion er for Hjertepatienter
- Hjertemotionsinstruktøren er fysioterapeut
- Der er en frivillig tovholder tilknyttet holdet
- Der er socialt samvær i forbindelse med træningen
- Der er plads til både nye og gamle hjertemotionister
Læs mere om Fundamentet HER.
Formålet med Hjertemotion er:
- At understøtte fastholdelse af fysisk aktivitet blandt hjertepatienter
- At tilbyde motionshold til hjertepatienter i trygge rammer.
- At understøtte socialt samvær med andre hjertepatienter i forbindelse med og efter træningen
- At bygge bro fra hjerterehabiliteringen til et aktivt hverdagsliv med hjertesygdom
For Hjertemotions-tovholdere
Hjerteforeningen ønsker at kunne tilbyde Hjertemotion over hele landet – også i jeres lokalområde.
De fleste frivillige i Hjertemotion er rigtig glade for at være med. I er velkomne til
at ringe til jeres frivillige kollegaer fra andre lokalforeninger og høre, hvordan de
oplever og arbejder med Hjertemotion.
I kan altid få støtte fra jeres frivilligkonsulent, når I overvejer at opstarte Hjertemotion.
På den måde sikrer vi, at I får de nødvendige oplysninger og den nødvendige viden om Hjertemotion fra start.
Vælg en frivillig tovholder, eller nedsæt en gruppe. Det kan være rart at være flere om opgaven. Tovholderen står for tilbuddet og har kontakten med Hjerteforeningen i forbindelse med praktiske ting, fx spørgsmål om instruktør-kontrakter og anden støtte.
Rollen som frivillig tovholder står nærmere beskrevet under afsnittet + Rollen som tovholder og samarbejdet med instruktøren.
Møde med kommunen
Det er vigtigt at booke et møde med en person i kommunen til at begynde med. Det kan fx være den ansvarlige for hjerterehabiliteringen eller en sundhedskonsulent.
Der er tre vigtige formål med mødet:
- At oplyse om Hjertemotion som brobygning til et aktivt hverdagsliv med hjertesygdom.
- Afklare, hvorvidt kommunen kan lægge lokaler til Hjertemotion.
- Få kommunen til at hjælpe med at finde en egnet instruktør til holdet.
Læs mere om samarbejdet med kommunen i folderen: Hjertemotion Kommunefolder 2021, der også kan sendes til det kommunale eller regionale hjerterehabiliteringsteam.
Find et lokale
Det er første prioritet at afsøge muligheden for at låne et lokale gennem kommunen eller sygehuset. Hvis det ikke er muligt, kan fysioterapiklinikker eller fitnesscentre være interesserede i at tilbyde lokaler og en instruktør til en fornuftig pris for at tiltrække nye kunder. Nogle steder er det også lykkedes at låne folkeskolernes gymnastiksale. Link til udkast til mail til samarbejdspartner omkring lån af lokaler HER.
Annoncering efter instruktører
Hjertemotionsinstruktøren er fysioterapeut. Hvis ikke der kan rekrutteres en fysioterapeut kan der rekrutteres en instruktør med tilsvarende kompetencer. Denne skal godkendes af en sundhedsfaglig medarbejder i hjertemotionsteamet.
Undersøg om der blandt fysioterapeuterne i den lokale rehabilitering kan rekrutteres en instruktør.
Hvis ikke det kan lade sig gøre at finde en fysioterapeut via det kommunale hjerterehabiliteringsteam, hjælper Hjerteforeningen gerne med at afdække andre veje og muligheder. Kontakt din frivilligkonsulent ved behov for hjælp eller brug skabelonen til rekruttering af instruktør Tryk HER - og kort version HER.
Udfærdigelse af kontrakt til instruktør eller virksomhed
Kontakt frivilligkonsulenten eller [email protected] for at få en kontraktskabelon. Sammen med instruktøren skal I udfylde kontraktskabelonen og sende den til [email protected]
Herefter sendes kontrakten til digital underskrift hos tovholder og instruktør. Se guide til at underskrive med Digisigner HER.
Læs mere om instruktørerne længe nede på denne side.
Opstart på sæsonen
Deltagere
Vi anbefaler 15 til 18 deltagere på et hold. Dette giver en god balance i forhold til økonomi på længere sigt og i forhold til muligheden for individuel vejledning og støtte. Antal deltagere kan også afhænge af lokalets størrelse, faciliteterne og deltagernes behov for individuel vejledning og støtte. Spørg jeres instruktør til råds om, hvor mange I kan tilbyde plads på holdet. Det er en fordel, hvis der kan tilbydes løbende opstart på holdet. Dette kan betyde, at der over tid skal oprettes flere hold.
Markedsfør Hjertemotion
Et godt samarbejde med hjerterehabiliteringen på sygehuset og i kommunen er en stor fordel, da man her kan formidle lokalforeningens tilbud om Hjertemotion. Det kan være en god idé at uddele materiale om jeres hold til lokale samarbejdspartnere. I kan ofte få lov til at lægge jeres materiale på biblioteker, på apoteker, i kulturhuse, hos praktiserende læger osv.
I kan bruge DENNE folder til at gøre reklame for jeres Hjertemotion lokalt. Når folderen er udfyldt kan den sendes til [email protected], som herefter kan sende den til tryk for jer. Hvis I har brug for hjælp til at udfylde folderen, eller indsætte QR-koden til Hjertemotionssystemet, skal I endelig give lyd.
Herudover kan I også selv gøre reklame for holdet, ved at sende en mail ud til medlemmer af Hjerteforeningen i jeres lokalforening. Se forslag til mail til Hjerteforeningens medlemmer HER.
Find udkast til pressemeddelelse HER.
Opstartsmail
Sende opstartsmail ud til deltagerne med info om opstarten – måske der nogen helt nye med på holdet, som skal have noget mere information. Se forslag til mail HER.
Tilmelding til holdet
Tovholderen i lokalforeningen er ansvarlig for tilmeldinger til holdet.
Vi anbefaler at I benytter Hjerteforeningens online tilmeldings- og registreringssystem, således at deltagernes oplysninger opbevares sikkert, I har let adgang til at administrere holdet, og flere tovholdere kan være tilknyttet hold-listen. Kontakt [email protected] ved spørgsmål.
Tjek betaling
Det er vigtigt at tjekke at alle på holdet har betalt for den kommende sæson. Dette kan gøres ved at sende en mail til lokalforeningens kasserer, eller tjekke om deltagerne er afkrydset i Hjertemotionssystemet.
Afslutning af sæson
Udbetaling af honorar til instruktøren
Har I lavet en honoraraftale med instruktøren, anses instruktøren som selvstændig i forhold til Hjerteforeningen. Se den aktuelle kontrakt for præcise oplysninger om kontrakten, hvis du er i tvivl. Honoraret skal udbetales til instruktøren som en normal bankoverførsel. Honoraret udbetales som B-indkomst, og instruktøren står selv for at afregne skat og AM-bidrag.
Mindst en gang pr. år skal det samlede beløb der er udbetalt til instruktøren indberettes til [email protected]. Herefter sendes oplysningerne videre til SKAT. Skema til indberetning findes HER (link indsættes)
Guide til udbetaling af honorar og indberetning til SKAT findes HER.
Aftale med instruktør eller virksomhed med CVR-nummer
Hvis I har indgået aftale med en selvstændig fysioterapeut eller en virksomhed, udsteder instruktøren eller virksomheden en almindelig faktura efter hver sæson eller efter aftale. Se den aktuelle kontrakt for præcise oplysninger om kontrakten, hvis du er i tvivl. Der er ikke moms på ydelsen. Instruktøren eller virksomheden står selv for indberetning til Skattestyrelsen.
-
Rollen som tovholder og samarbejdet med instruktøren
Som tovholder er du det værdifulde bindeled mellem Hjertemotionsholdet, instruktøren, og Hjerteforeningens lokalforening. Sammen med lokalforeningen står du for den lokale drift af Hjertemotion.
Velkomst
Når Hjertemotion starter, er det en god idé, at den frivillige tovholder fra lokalforeningen er til stede og siger velkommen på Hjerteforeningens vegne. Her kan ridses forventninger og rammer op for den ugentlige træning.
Socialt samvær
Deltagerne træner i en time, efterfulgt at en halv times socialt samvær – gerne med en kop kaffe eller lidt frugt. Erfaringen viser, at deltagerne sætter stor pris på det sociale samvær efter træning, og at det er med til at skabe et godt sammenhold på holdet. Den frivillige tovholder er til stede under træningen og det sociale samvær. På den måde skaber den frivillige tovholder grobund for et stærkt fællesskab og sikrer en tæt forbindelse til Hjerteforeningens øvrige tilbud og aktiviteter.
Forventningsafstemning med instruktøren
Inden opstart er det en god idé at mødes med instruktøren og forventningsafstemme hvem der gør hvad – find inspiration til snakken her:”Hjertemotion – Hvem gør hvad?”
Læs mere omkring instruktørerne nedenfor.
Budget
I budgetskemaet, som lokalforeningen indsender hvert år, bedes I huske at notere et budget for Hjertemotion. Hvis finansieringen ikke hænger sammen, er det muligt at ansøge foreningen om mindre tilskud. Det er vigtigt, at Hjertemotion er så økonomisk bæredygtigt som muligt. Kontakt gerne jeres frivilligkonsulent, hvis I har brug for hjælp til at søge § 18-midler eller fonde.
Deltagerbetaling
Som udgangspunkt er det meningen, at Hjertemotion skal finansieres via deltagerbetaling, kommunale tilskud eller lokale sponsorer. Det er vigtigt, at deltagerbetalingen ikke bliver alt for høj, så hjertepatienter med få midler ikke afskrækkes af prisen. De fleste steder ligger prisen på 35-40 kr. pr gang. Det fulde beløb betales samlet ved sæsonstart.
Finansiering
Alle regninger skal betales af lokalforeningen. Husk at gemme boner og fakturaer. Noter gerne aktivitet og dato på dem. I skal føre regnskab over alle brugte midler i regnskabsarket fra Hjerteforeningen.
Det samlede regnskab for hele lokalforeningens aktivitetsbudget skal indsendes inden den 15. marts hvert år.
Forsikring af instruktør
Instruktører, der har honoraraftale, er omfattet af Hjerteforeningens erhvervsansvarsforsikring. Øvrige forsikringer skal instruktøren selv sørge for, jf. kontrakten.
Instruktører med CVR-nummer har selv en erhvervsansvarsforsikring.
Hvis instruktøren bliver syg
Hvis instruktøren aflyser på grund af sygdom eller andet, udbetales der ikke honorar for ikke afholdte timer, jf. kontrakten. Vi opfordrer til, at de manglende timer bliver lagt i forlængelse af en sæson,
Forsikring af den frivillige tovholder
Hjerteforeningen har tegnet en fælles forsikringsordning med arbejdsskade og ansvarsforsikring for alle frivillige i Hjerteforeningen.
Hjertemotionssystemet kan hjælpe dig som tovholder med administrationen af hjertemotionsholdet. Systemet kan håndtere deltagertilmeldinger, hvad enten det er tovholderen der tilmelder deltageren eller deltageren selv der tilmelder sig via tilmeldingslink eller QR kode. Systemet bidrager til at skabe overblik, der kan afkrydses deltagere, og sendes beskeder til hele holdet eller en enkelte deltager, og systemet gør det nemt for lokalforeningen at overlevere oplysninger om holdet og deltagerne fra en tovholder til en anden.
- Find video-guide til Hjertemotionssystemet HER.
- Find PDF-guide til Hjertemotionssystemet HER.
- Find guide for lokalforeningens kasserer til Hjertemotionssystemet HER.
Hvis du har brug for undervisning i eller genopfriskning af Hjertemotionssystemet kontakt [email protected].
Login til Hjertemotionssystemet
Få tilsendt nyt tovholder-login til Hjertemotionssystemet HER.
Hjerteforeningen giver en trænings-T-shirt med logo til Hjertemotionsinstruktøren og til
de frivillige i Hjertemotion. T-shirtene kan bestilles via [email protected]
Årsmøde for frivillige
Hvert år afholder Hjertemotion et netværksmøde, hvor de frivillige tovholdere får inspiration og sparring med andre lokalforeninger. Information og dato kommer på mail.
For Hjertemotions-instruktører
Det forventes, at du som instruktør i Hjertemotion er enten fysioterapeut eller har en tilsvarende uddannelse.
Hjertemotionsinstruktørens faglighed som fysioterapeut skaber tryghed for deltagerne og er med til at sikre kvalitet i træningen.
Som instruktør i Hjertemotion skaber du de trygge rammer der skal til, for at understøtte hjertemotionsdeltagerne i et aktivt liv med hjertesygdom. Du er samtidig med til at løfte Hjerteforeningens mål om at møde hjertepatienters behov, der hvor de har mest brug for det.
Dit program for Hjertemotion skal motivere deltagerne til at dyrke og fastholde motion og bevægelse i hverdagen.
Det er vigtigt, at du er engageret og har det godt med at træne hjerte-kar-patienter, så det bliver en god oplevelse for dem. Vi står klar med sparring og støtte, hvis du har brug for det – kontakt [email protected]
Som ny instruktør ser vi gerne, at du deltager i de onlinemøder og webinarer vi tilbyder. Her vil du have mulighed for at stille spørgsmål til fagpersoner, sparre med andre instruktører, blive opdateret med den nyeste viden inden for fysisk træning af hjerte-kar-patienter samt at finde inspiration til den praktiske træning. Læs mere om vores tilbud til dig under ”Tilbud til dig fra Hjertemotions-teamet”.
Som instruktør i Hjertemotion vil du få kontakt til en frivillig tovholder i lokalforeningen. Den frivillige tovholder står for driften af Hjertemotion, og kan hjælpe dig med praktiske ting. Vi anbefaler, at du mødes med den frivillige tovholder fra lokalforeningen inden holdet begynder, for at få afklaret forventninger og roller indbyrdes. I kan tage udgangspunkt i dette SKEMA.
Vi anbefaler, at I ved den første træning sammen tager imod deltagerne og byder velkommen. Det er den frivillige fra lokalforeningen, som rekrutterer deltagere og administrerer tilmeldinger til holdet inden opstart.
Kontrakt
Før du begynder som Hjertemotions instruktør skal du have underskrevet en kontrakt. I nogen tilfælde underskrives den fysisk, men oftest vil du modtage kontrakten til elektronisk underskrift.
Alle kontrakter laves som honoraraftaler. Det betyder, at du ikke er ansat af Hjerteforeningen, men modtager et honorar som betaling. Der afregnes i feriepenge og AM-bidrag.
Hvis du har CVR-nummer:
Hvis du har et CVR-nummer, kan du sende en almindelig faktura til lokalforeningen efter endt sæson. Der er ikke moms på ydelsen, og du står selv for at indberette og afregne SKAT.
Aftale via b-indkomst/freelance-aftale.
Hvis du ikke har dit eget cvr.nummer udbetales dit honorar som b-indkomst. Aftale er ikke omfattet af lov om arbejdsgiverens pligt til at underrette lønmodtageren om vilkårene for ansættelsesforholdet, funktionærloven, ferieloven eller anden lignende ansættelsesretlig regulering.
Instruktøren afregner selv skat og AM-bidrag af det udbetalte honorar, og der kan med fordel foretages frivillig indbetaling af skat inden årets udgang. Hjerteforeningen indberetter honoraret til Skattestyrelsen i henhold til reglerne i skatteindberetningsloven.
Forsikring
Instruktører, der har honoraraftale via b-indkomst, er omfattet af Hjerteforeningens erhvervsansvarsforsikring. Øvrige forsikringer skal instruktøren selv sørge for, jf. kontrakten.
Instruktører med CVR-nummer har selv en erhvervsansvarsforsikring.
For at klæde dig på, og imødekomme eventuelle behov for sparring, vil vi i løbet af året indbyde dig til forskellige møder sammen med de andre instruktører i Hjertemotion. Som ny instruktør vil vi kraftigt anbefale dig at deltage i årets fyraftensmøder og webinarer. Fyraftensmøderne er en rigtig god måde at møde de andre instruktører på, få stillet spørgsmål og mærke, at du er en del af et fællesskab.
I løbet af året vil du blive indbudt til:
- 2 halvårlige fyraftensmøder med et fagligt fokus i forhold til hjertesygdom og træning samt mulighed for sparring, erfaringsudveksling og svar på dine spørgsmål. Møderne er for både nye og gamle instruktører og de afholdes online over Teams.
- 2 halvårlige fyraftenswebinarer med en ekstern oplægsholder. Webinarerne vil have karakter af undervisning og opdatering omkring nyeste viden på hjerteområdet, kobling af teori til praksis samt inspiration til den praktiske træning. Webinarerne er for både nye og gamle instruktører og afholdes online over Teams.
- Du vil modtage 4-6 nyhedsmails pr. år med praktisk og fagligt indhold udsendes.
Møderne er uden honorar. Invitation og tilmelding sendes pr. mail til alle instruktørerne.
Brug for sparring? Hvis du har behov for sparring, står vores hjertesygeplejerske og motionsrådgiver på Hjertelinjen, Anne Kristine van der Zaag til rådighed. Hun kan kontaktes på: [email protected]
Hjertemotion er holdtræning der skal tilrettelægges ud fra faglige retningslinjer og anbefalinger. Som Hjertemotionsinstruktør tilrettelægger og gennemfører du selv træningen. Det kan være en idé at inddrage deltagerne i planlægningen, når det giver mening. Så bliver deltagernes behov imødekommet.
Når du tilrettelægger Hjertemotion, er det vigtigt, at du tager højde for deltagernes forskellige fysiske niveauer og forventninger, og overvejer hvordan du kan rumme den enkelte deltager. Det afgørende er, at træningen giver mening for alle. Vær derfor åben for at tilpasse din træning løbende og modtage nye deltagere.
- Find anbefalinger og retningslinjer for motion med hjertesygdom HER.
- Tilmeld dig Fagnet – Hjerteforeningens faglige netværk, og modtag ny viden direkte i din mail. Tilmeld dig HER.
Hvad skal Hjertemotion indeholde?
- Konditionstræning - hvor deltagerne opnår tryghed, når de bliver forpustede. På den måde opbygger de handlekompetence og tør at træne alene – også når de ikke går på Hjertemotionsholdet mere.
- Muskeltræning - hvor deltagerne får indsigt i, hvordan de kan træne deres muskulatur og hvilke øvelser, de kan implementere i deres hverdag.
- Erfaringsudveksling - hvor deltagerne har mulighed for tale om deres oplevelser og tanker i forbindelse med motion og derved opbygge en større viden herom.
Hvilken emner kan du med fordel arbejde med i træningen?
- Styrketræning i eget hjem
- Styrketræning i naturen
- Cirkeltræning (kombineret styrke- og konditionstræning)
- Sådan træner du med BORG-skalaen som intensitetsindikator.
- Afprøv en relevant motionsform i lokalområdet.
Inspiration til Hjertemotion
Find inspiration til træning med Hjertemotion online HER.
Find inspiration til Hjertemotion i det fri HER.
Find inspiration via vores Hjertemotions-programmer fra Hjerteliv HER.
Hjertemotionssystemet bidrager til at skabe overblik over Hjertemotionsholdet. Du kan som instruktør afkrydse deltagere, og sendes beskeder til hele holdet eller en enkelte deltager.
Hvis du har brug for undervisning i eller genopfriskning af tilmeldingssystemet kontakt da [email protected].
Login til Hjertemotionssystemet
Find dit instruktør login til Hjertemotionssystemet HER.
Erhvervsansvarsforsikring.
Som instruktør i Hjertemotion er du dækket af Hjerteforeningens erhvervsansvarsforsikring. Med mindre du har eget cvr. nummer, og i forvejen
Faglig sparring
Du er altid velkommen til at søge sparring eller vejledning fra Hjerteforeningens rådgivere på 70 25 00 00.
Vi forventer, at du som instruktør kan livreddende førstehjælp.
Hjerteforeningen tilbyder 30 minutters gratis hjerteredderkursus. Læs mere på https://hjerteredder.dk.
Hjerteforeningen tilbyder ikke honorar under kurset.
Ved spørgsmål kontakt Hjertemotionsteamet på: [email protected]
Bliv en del af fællesskabet og Hjertesagen!
Klik på knappen og udfyld formularen - så kontakter vi dig!